Sound of Istanbul: Kalben ve daha fazlası

İstanbul, Paris ve Londra gibi şehirlerde yerel müzik ve sanat topluluklarının desteğiyle düzenlenen küresel festival serisi “Sound of” Dünyadan Sesler öncülüğünde 10 Aralık’ta Babylon’da!

Tohumları 2021 yılında atılan ve kolektif bir müzik ağının da ilk adımları olan Sound of Istanbul, İstanbul’un müzikal atmosferini yorumlamaya devam ediyor! Ortadoğu tınılarını, Batı müziği ve kültürel melodilerle bir araya toplayan Selin Sümbültepe, gitar, flugelhorn gibi enstrümanlarıyla kendi atmosferlerini doğaçlama bir yaklaşımla icra eden Karma Whiff ve Mehmet Denizci, geleneksel türküleri ve bestelerini psikedelik motiflerle kendi tarzlarında yorumlayan Telli Davul ve Yara, Sadece, Haydi Söyle gibi eserleri ve son albümü Eski Dünyanın Yangını ile geniş kitlelerde karşılık bulan Kalben, Sound of Istanbul’un bu yılki lineup’ını oluşturuyor. 

Selin Sümbültepe
86 yılında Hatay’da doğdu, lisans eğitimini ise M.S.G.S Üniversitesi Devlet Konservatuarında tamamladı. Şimdiye kadar bağımsız olarak iki stüdyo albümü yayınladı. İlk albümü ‘Cızgan’ 2017, İkinci albümü ‘Ben Estim Sen Esme’ ise 2021‘de dinleyicisi ile buluştu. Şimdilerde Ortadoğu tınılarını, Batı müziği ve kültürel melodilerle bir araya toplayan Arapça/Türkçe sözlerle bezenmiş, kendi kökünden yola çıkarak hazırladığı, Üçüncü Sentez albümü üstünde çalışan Sümbültepe, kendi deyimiyle kabuk değiştirmeye hazırlanıyor. Hiyake anlatıcılığı her zaman baş rolde olan Sümbültepe, tarzlar arasında gezinen multi enstrumanist, şarkıcı, söz yazarı ve besteci olarak kendi üretimlerini yayımlamaya devam etmektedir. 

Karma Whiff ve Mehmet Denizci
Karma Whiff ve Mehmet Denizci, farklı müzik türleri arasında organik ve elektronik seslerin birleştirilmesiyle oluşan kendilerine özgü bir tarza sahiptirler. Downtempo, organic house, dark disco, ambient gibi farklı türlerden esinlenerek, kendilerine özgü bir sound oluşturmuşlardır. Performanslarında önceden tasarlanmış bir konsept oluşturarak, canlı olarak çaldıkları gitar, synth ve flugelhorn gibi enstrümanlarıyla birlikte kendi atmosferlerini improvize bir yaklaşımla oluşturmaktadırlar. Karma Whiff ve Mehmet Denizci, müziklerinde önemli bir yer tutan doğa ve insan arasındaki ilişkileri ele alan lirik bir anlatım kullanırlar. İlk EP'leri "Birth of Quiescence", Oceanvs Orientalis tarafından kurulan Kanto Records etiketiyle yayınlanmıştır."Beingless" ve "Radio" adlı single çalışmalarında da Moose Records ile çalışmışlardır. İkili, performanslarını Türkiye'nin birçok yerinde gerçekleştirmişlerdir. Festivaller, konserler ve gece kulüplerinde çaldıkları müzikle kendilerine özgü bir izleyici kitlesi edinmişlerdir. Karma Whiff ve Mehmet Denizci, müzikleriyle farklı türleri bir araya getirerek benzersiz bir sound yaratmalarıyla öne çıkarlar. 

Kalben
Albüm düzenlemelerinde Kalben'in yanı sıra sahne paylaştığı dostları Nihal Saruhanlı, İlker Deliceoğlu, Berkay Küçükbaşlar ve Tuğrul Bafra; şarkıcı/söz yazarı ekolünün en özel ve kıymetli temsilcilerinden Güneş Özgeç ve Can Güngör; Pullahs gibi yenilikçi ses dünyalarına imza atan Gurur Gelen ve yaratıcı piyanist, değerli müzisyen Hasan Özer Özbay yer alıyor.  Karasinek Senfonisi, Yasak, Taksi gibi daha önce gidilmemiş yerlere giden karanlık dans şarkılarının yanı sıra Bugün Bana Tatil, Kaybolmuş ve Kalbim Yeniden gibi ses dünyaları gelişkin ve katmanlı şarkılarla bizleri hep akışta olan bir yola çıkaran albüm, kaybolmanın ve bulunmanın hikayelerini zarif bir netlikle anlatıyor. Albümde ses ve sound tasarımı konusunda İlker Deliceoğlu'nun emeklerine bir yıldız koymamak haksızlık olur. Müzisyen ve sahne emekçilerinin intiharlarıyla ve virüse bağlı acı ölümlerle sonuçlanan iki sene içinde işsiz ve her anlamda üzgün olan ekip bir araya gelerek Kalben'in şarkıları üzerinde çalıştılar. Bu albümün üretim süreci birlikte ülkeyi ve dünyayı dilediklerince gezemeden hayalleri yarım kalan bir grup insanı motive etti. Eşzamanlı olarak romanı tamamlayan Kalben, bu albümde kendi zamanını, dünya hayallerini, tutkularını, ve neslini temsil ettiği için mutlu olduğu dostlarıyla var olduğu için çok mutlu olduğunu söylüyor ve ekliyor: Tüm bu şarkılar bizim. Hepimizin. Biri şiddet, suistimal, taciz ve tecavüz yaralarını paylaştığım insanlar için. Biri yağmurda yürümeye zamanımın olmadığı, bir köle gibi çalıştığım zamanlar ve bu hali paylaştığım insanlar için. Yalnızlığın içinde bir ışık arayan ve bulan... Biri içindeki canavarla barışmanın yolunu benim gibi durmadan arayan ve pes etmeyenler için. Biri zaaflarıyla, onu açık eden yönleriyle, bağımlılıklarıyla baş etmeyi deneyen herkes için. Biri anneler, biri babalar için. Biri çocuklar, biri kediler için. Bana bizlerin, sevgilerimizin, özlemlerimizin, hayallerimizin ve umutlarımızın şarkılarını yazma ve söyleme şansı veren her insana şükran ve sevgi doluyum. Birlikte ürettiğim dostlarım için de öyle. Eski Dünyanın Yangını, Kalben'in hem söz yazarı hem şarkıcı olarak en sansürsüz, bağımsız ve kendinden emin albümü olarak dinleyicilerin zihin ve kalplerindeki yerini arıyor. 

Telli Davul
İsmini İstanbul'un eski müzisyenlerinin bas gitara yakıştırdıkları tabirden alan Telli Davul geleneksel türküleri ve bestelerini saykodelik motiflerle kendi tarzlarında yorumlarken eserlerinde zaman zaman elektronik motiflere de yer vermektedir. Bugüne kadar 8 tekli ve 1 Albüm yayınlayan Telli Davul, Burcu Yeşilbaş ve Zeyn’el’in eşlik ettiği ilk teklisi Yekte ile 2021’de dinleyicisiyle buluşmasının ardından , Leman Sam (Denize Dalmayınca), Selen Öztürk ( Bulgur Kazanı) ve Vedat Yıldırım’ın (Deriko) eşlik sanatçılar ile devam ettiği 3 tekli ve sonrasınsa 4 tekliyi ve 1 albüm'ü grupça yayınladı. Yapımcılığını Özer Ateş’in üstlendiği Telli Davul canlı sahne performanslarını sürdürmektedir. Grup; vokal de Çisem Soylu, yaylı tanbur, çağlama ve vokal de Muaz Ceyhan, tuşlu çalgılar da Özge Sorgun, bas gitar da Özer Ateş, ve davul da Ethem Saran’dan oluşmaktadır.

Etkinlik Programı

19:30 Kapı Açılış
20:00 Sound of Istanbul: Kalben ve daha fazlası

Konum